Trafikte radar ile Hız kontrol uygulamalarının ne kadarı gerçekten Trafik Güvenliği, ne kadarı Devlet'e kaynak yaratmak amacı ile kullanılıyor?

16 Mart 2010 Salı

Gümrük Müsteşarlığı Ticari Araçları Binek Sınıfına Soktu

 



Ticari araçlara ÖTV sürprizi
Gümrük Müsteşarlığı’nın, insan ve eşya taşımada kullanılan ticari araçları binek araç sınıfına sokması, ÖTV’nin artmasına neden olabilecek. Vergilendirmede son karar ise Maliye Bakanlığı tarafından verilecek.
Ankara
NTV-MSNBC

22 Nisan 2005—  Gümrük Müsteşarlığı, hem insan hem eşya taşımada kullanılan ticari araçları, binek araç sınıfına soktu. Bu değişiklik halen Özel Tüketim Vergisi oranları yüzde 10 civarında olan bu araçların vergisinin yüzde 60’a kadar çıkmasına neden olabilecek. Son kararı ise Maliye Bakanlığı verecek.


Çift kullanımlı olarak nitelendirilen, hem insan hem eşya taşıyan araçların gümrük tarife cetvelinde neye göre yer alacağına dair bir süredir çalışan Gümrük Müsteşarlığı kararını verdi. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararla bu tür araçlara yönelik tarife cetveli değiştirildi.
       Dünya Gümrük Örgütü’nden görüş isteyen yetkililer, “Arkada koltuk takılabilecek bir mekanizma varsa koltuk olmasa bile insan taşımaya mahsus araçtır” cevabı üzerine bu kapsama giren araçları binek otomobil sınıfına soktu. Buna göre Fiat, Ford, Peuoget, Citroen, Volkswagen ve Opel gibi otomotiv üreticilerinin bu tür ticari araçları binek otomobil olarak vergilendirilecek.
     
VERGİ MİKTARI ARTACAK
       Söz konusu ticari araç kapsamındaki otomobillerin ÖTV oranları yüzde 10’dan başlıyordu. Ancak binek otomobil sınıfına girince ÖTV oranları yüzde 60’a kadar çıkabilecek.
       Gümrük Müsteşarlığı’nın tebliğinden sonra bu tür araçlara hangi ÖTV oranlarının uygulanacağı tartışma yarattı. Gümrük Müsteşarlığı, kararı Maliye Bakanlığı’nın vereceğini bildirdi. Maliye Bakanlığı bu konuda henüz bir açıklama yapmazken üreticiler gelişmelere tepki gösterdi ve bu tür bir değişikliğin önceden süre verilerek yapılması gerektiğini savundular.
     
ODD: PİYASA OLUMSUZ ETKİLENECEK
       Otomobil Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Işık Dikmen, gümrük genel tebliği ile hafif ticari araçların tanımı değiştirilerek, insan taşımaya yönelik araçlar sınıfına alındığını belirtti.
        Düzenlemenin sektöre önemli zarar vereceğini savunan Dikmen, “Türkiye’de hafif ticari araçta önemli ihracat potansiyeli var. Ama Türkiye içinde pazar derinliği olmazsa ihracatta da şansları daralır, onların ürettikleri ticari araçlara da sıkıntı yaratır. İç pazarda yüksek vergiler nedeniyle bunlar satılamaz hale gelince, iç pazara da üretim yapan yerli kuruluşlar zarar görecek. İç satışlar azalınca üretimdeki daralma ile beraber birim maliyetleri yükselir. İç pazarda bu daralma olduğu zaman üretim maliyetleri artacağı için birim maliyetleri fazlalaşır, dolayısıyla ihraç edilecek malların fiyatlarına yansır. Rekabet gücü düşer” diye konuştu

Kaynak

1 yorum:

Unknown dedi ki...

yerleşim yerleri hariç karayollarında azami hız tabelaları hiç yok.olan yerlerde.azami hız tabelası başlangıç var. ama malesef bitiş tabelası yok tşk

İzleyiciler