Trafikte radar ile Hız kontrol uygulamalarının ne kadarı gerçekten Trafik Güvenliği, ne kadarı Devlet'e kaynak yaratmak amacı ile kullanılıyor?

8 Ocak 2010 Cuma

İngiltere de Vanlar için yasal durum ! ÇARPICI BİR ÖRNEK !

Vanlar için İngiliz ulusal hız limitleri 

NOT: Aşağıda belirtilen hız limitleri tolerans hariç yazılan değerlerdir ve %10 ötesi için cezai işlem yapılmaktadır.

Van(7,5 Ton’un altındaki mal taşıyan araçlar) Sürücüleri için, Duble ve geliş-gidiş yollarda, Alt Ulusal Hız Limitine uyma zorunluluğu olduğu akıldan çıkarılmaması gerektiği çok önemlidir.

Bir araç geliş gidiş yolda 97km/s(60mph )duble yolda 113km/s (70mph)’e hıza kadar müsaade edilebilirken, Vanlar geliş gidiş yolda sadece 80km/s(50mph )duble yolda 97km/s (60mph)’e hıza kadar müsaade edilirler.

(Unutmayın ki, alıntılanan Hız Limitleri ulusal limitlerdir, daha düşük hız limiti yerleşim birimlerinde ve birçok yerel yolda uygulanmaktadır. Daha düşük bir Hız limitinin belirtildiği yerde ona uyma zorunluluğu vardır.)

S. Vanlar için bu farklı hız limiti nereden kaynaklanmaktadır?




C. Ulusal hız limitleri 1984 Yol Trafik Yönetmeliğinin 6 no’lu tablosunda yer almaktadır. Ve bunlar Otoyol Kodeksinin Eylül 2007 sürümünün 124 no’lu düzenlemesinde özetlenmiştir.

S. Neden Vanlar modern araçlarda olduğu gibi gelişmiş fren sistemlerine sahip olmalarına rağmen daha düşük hız limitlerine sahiptir?

C. Bunun ana sebebi, bu araçların aynı hızda ilerlerken ağır yük taşımaları sebebi ile fren mesafelerinin daha uzun olması ve durmalarının daha uzun zaman almalarıdır.

S. DVLA Tescil amaçları bakımından Vanlar, aynı vergi sınıfında iken neden farklı hız limitleri vardır?

C. Bazı kişiler Vanların, binek araçlar ile aynı vergi sınıfında olduğu için sanki aynı hız limitinde olduğunu düşünerek yanlış yapıyorlar. Bu iki husus birbirinden bağımsız olduğu gibi, farklı düzenlemelere sahiptir. 1984 yasal düzenlemesinde belirlenen Ulusal hız limitleri, yolcu taşıma için olup olmadığına göre değil, muhtemel yük taşıma kapasitelerine dayanmaktadır.

S. Vanlar için bu düşük hız limitlerine istisna var mıdır?

C. 1984 Yol Trafik düzenleme yönetmeliği tablo 6’daki tanımlamalar nedeniyle, küçük bir Van grubu binek araçlar ile aynı hız limitine sahiptir. Bunlar hem araç şase hem de 2ton’dan fazla yük taşımama durumuna göre belirlenmiş Van’lardır. Bu, yolcu, yük ve araç ağırlıkları toplamının 2 ton’u geçmediği araçlardır. Van tasarımı araç bedeninin türevidir ve bazı parçalarının binek araca benzemesi, onun binek ile eşdeğer olduğu anlamına gelmez.

S. Hangi Van modelleri hız limitleri bakımından binek araç türevi olarak değerlendirilebilir?

C. Çok az bir Van grubu, binek araçların yararlandığı hız limitinden yararlanabilecek kriterlere sahiptir.  Bunlar Ford Fiesta Van, Opel Corsa Van ya da Renault Clio Van gibi maksimum 500kg yük ve aracın yüksüz ağırlığı(genelde 1,4 ton civarı) ile beraber toplam 2 ton’un altında kalan araçlardır.

Yani Ford Transit( ve daha büyük panelli Vanlar) gibi araçlar, 1984 Yol Trafik düzenleme yönetmeliği bölüm 2 madde 4 kısmında belirtilen tanımlara uymamaktadır. Dolayısıyla bu araçlar geliş-gidiş yollarda 80km/s (50mph) ve duble yollarda 97km/s(60mph ) hız limitine tabidir.

S. Ne zaman bu kurallar oluşturuldu ve şimdi değiştirilemez mi?

C. Bu kurallar yaklaşık 20 yıldır var ve Bakanlık ikna edilmedikçe, Vanların daha yüksek hız limitlerine sahip olmaları planlanmamaktadır.

S. Bu hız limitleri Vanların yüksüz olduğu zaman için de geçerli midir?

C. Ulusal hız limitleri araç tipine bağlıdır ve araçların yüklü, yarı yüklü veya yüksüz olmaları ile ilgili olarak değişmez.

S. Eğer aracım 90km/s(56mph) hız sınırlayıcı ile sınırlanabilse bir şekilde, ben neden bu hız limitlerini düşünmek zorunda kalayım ki?(Yani bu araçlar baştan bu hız kapasitesinin dışına çıkamayacak şekilde tasarlansa ve bu hızların üzerine çıkamasa, bize dert edecek bir şey kalır mı?)

C. Sadece HGV olmayan yük araç tipleri, 30 Eylül 2001 den sonra kayıt edilen ve 3,5Ton gros ağırlık üzerindeki tasarım ağırlığına sahip olan araçlar hız sınırlayıcı ile donatılabilmekte ve bu tür bir sınırlayıcı kullanılabilmektedir. Dolayısıyla Vanlar için bu tür bir hız sınırlayıcı(sabitleyici) kullanılamayacaktır. Her halükarda kısmi bölgesel yollarda hız limiti daha düşük olabilir. Trafik ve hava şartlarına bağlı olarak yolda belirtilen hız limit işaretlerine göre ilerlemek hayati öneme sahiptir.

Hiç yorum yok:

İzleyiciler